szerda, december 7
Shadow

Molnár Anita táplálkozási és sporttáplálkozási tanácsadó rovata

2020 január


Ásványi anyagok

¤Mikro-tápanyagok
¤Testünk 3%-át alkotják
¤Energiát nem szolgáltatnak
mégis
¤Nélkülözhetetlenek
¤Hiányukban nem tudjuk hasznosítani a vitaminokat
¤Komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki nélkülük

[] KALCIUM – a legfontosabb ásványi anyag []
* A fogak, csontok egészségéért felel.
* Fontos a szív számára.
* Az idegek ingerületátvitelében is nélkülözhetetlen.
* Több enzim és hormon működését is befolyásolja.

Klikk a képre a további facebookos tartalmakért!


Ásványi anyagok

¤Mikro-tápanyagok
¤Testünk 3%-át alkotják
¤Energiát nem szolgáltatnak
mégis
¤Nélkülözhetetlenek
¤Hiányukban nem tudjuk hasznosítani a vitaminokat
¤Komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki nélkülük

[] MAGNÉZIUM az izmokért, idegekért []

*Az energia előállításában van szerepe.
*Több, mint 300, a testünkben lezajló enzimatikus folyamatot befolyásolja.

*Segíti az izom és az idegek működését.
*Biztosítja a stabil szívritmust.
*Erősíti az immunrendszert.
*Kalciummal együtt működve felelős a csontok egészségéért.
*Segít leküzdeni a fáradtságot, stresszt.
*Gátolja, megszünteti a görcsösödést.

Klikk a képre a további facebookos tartalmakért!


Vajon mennyi zöldséget és/vagy gyümölcsöt kellene naponta ennünk, hogy egészségesek legyünk?

A WHO ajánlása szerint, legalább napi öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene megennünk. Sőt, többségében zöldséget, hiszen a gyümölcs nem ajánlott azoknak, akik diétáznak. A legjobb elosztás a 4:1 arány, természetesen a zöldségek javára.

Kb. ennyi mennyiségben találhatók meg azok a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, amire szervezetünknek szüksége van. Egyes álláspontok szerint még ez a mennyiség sem elegendő, köszönhetően a savas esőnek, műtrágyázásnak, melyek nagyban károsítják a növények biológiai értékét.

Amikor összeállítjuk a zöldség adagunkat, törekedjünk arra, hogy különböző fajtájú és színű darabokat rakjunk össze. A különböző színek ugyanis, más-más összetevőről árulkodnak. Viszont nagyon fontos, hogy legyen a zöldségek között zöld színű is! A zöldség, gyümölcs mindig legyen feldolgozatlan, NEM cukrozott és tartósítószerektől mentes.

Ami hüvelyeseket illeti, azokban viszonylag kevés a tápanyag, a burgonya pedig nem is számít bele az ajánlott napi öt adagba.
Főleg a zöld színű, magas víztartalmú zöldségeknek (uborka, salátafélék…) olyan alacsony a kalóriatartalma, hogy nincs felső határa annak, mennyit ehetünk belőlük.

Aki esetleg a zöldségek magas ára ellen ágálna, annak megsúgom: ez is egy kifogás, ugyanis érdemes bármelyik zöldség gyümölcs kilós árát összehasonlítani a chips, ropi vagy bármelyik rágcsálni való kilós árával. Ki fog derülni, hogy harmad-, negyed annyiba kerülnek az előbbiek, mint a sós, tartósítószeres, úszógumi növelő borzalmak…

Klikk a képre a további facebookos tartalmakért!A hús feldolgozása és a felvágottak, szalámik elkészítése sózással, füstöléssel jár, amely folyamatok – egy 10 országot érintő adatelemzés szerint – rákkeltő kémiai anyagok kibocsátásával jár.
Tovább rontja a helyzetet a nagyüzemi előállítás, ahol különböző adalékanyagok, tartósítószerek kerülnek a feldolgozott élelmiszerekbe.
A sertésinfluenza ellen használt antibiotikum (Carbonax) szintén rákkeltő hatással bír. Így a sertésmáj tartalmú feldolgozott élelmiszerek, mint pl. löncshús, kolbászok…nagy kockázatot jelentenek.
Klikk a képre a további facebookos tartalmakért!


Elhízottként a tested egy időzített bomba! Magyarországon minden ötödik
ember elhízott, már gyermekkorban járványszerűen terjed.
Az elhízás talaján könnyen alakulnak ki szív- és érrendszeri panaszok, magas vérnyomás, pszichés panaszok és kettes típusú diabétesz.
A többi rizikófaktort is érdemes a mellékelt ábrán tanulmányozni:

Klikk a képre a további facebookos tartalmakért!

 


Fehérje vagy szénhidrát? Melyiktől fogyok jobban? Sejtszinten dől el a kérdés!

I.rész – FEHÉRJE TÍPUS

Hogy milyen alap tápanyagot tudunk a legjobban hasznosítani, a szervezetünkben zajló folyamatok összessége határozza meg. Ezeket metabolikus folyamatoknak hívjuk, ezek határozzák meg, hogy milyen az anyagcserénk.

Vagyis téves, ha a szó hallatán emésztőrendszerünk vagy bélrendszerünk gyorsaságára gondolunk. A sejtekben a felvett tápanyagok a sejtanyagcsere biokémiai folyamataiban átalakulnak sokféle anyaggá, illetve egy része energiát szolgáltat.

Kétféle embertípus létezik, az egyiknek a fehérjék, még a másiknak a szénhidrátok – csak és kifejezetten az összetett szénhidrátok – és ezek metabolitjai szolgáltatják a megfelelő energiaszintet a teste működéséhez és a sejtjei fiziológiás működéséhez.

FEHÉRJE TÍPUS: erős étvágyat éreznek a hosszabb éhezéses időszakban, főleg, ha utolsó étkezés(ek) nem tartalmazott húst. Sejtszintű anyagcseréjük gyors, a sok szénhidrát raktározást indít be náluk. Szénhidrát helyett, náluk a lassabb energiát adó zsíros ételek hoznak eredményt. Vörös húsok, halak, zsírosabb szárnyasok azok, amiktől eredményes lesz a diétájuk. Sajnos, rossz hír, hogy az édességutáni sóvárságukat le kell küzdeniük, bár a magasabb fehérje és zsír bevitel segíteni fog a tüneten. Ha pontosan mérik a makrókat, akkor szénhidrátból 50-100 g-nál többet ne vigyenek be a szervezetükbe. Kerülniük kell a hagyományos lisztből készült termékeket, finom lisztet és a gyümölcsöket azzal az engedménnyel, hogy bogyósokból minimális mennyiséget fogyaszthatnak.
A nassolás utáni vágyat olajos magvakkal ki lehet elégíteni.
Átlagosan 3 étkezés javasolt nekik, de az sem kizárt, hogy magasabb zsírbevitel miatt lassabban alakul ki az éhség. No Carb-os tésztákat, szénhidrátcsökkentett termékeket fogyaszthatnak, ha az belefér a napi megengedett szénhidrát mennyiségbe.

Klikk a képre a további facebookos tartalmakért!


Fehérje vagy szénhidrát? Melyiktől fogyok jobban? Sejtszinten dől el a kérdés!

II.rész – SZÉNHIDRÁT TÍPUS

Ezeknek az embereknek nem központi kérdés az evés, jól bírják az éhezést. Keveset esznek, de az magas szénhidrát tartalmú étel. Mivel a szénhidrát toleranciájuk jó, általában gyermekkorukban vékonyak, de amikor hízásnak indulnak, akkor rövid időn belül, nagy túlsúlyra tesznek szert.

Általában nem csak a szénhidrát mennyiségével van csak baj nálunk, hanem annak minőségével is. Gyakorlatilag teljesen ki kellene iktatniuk az egyszerű cukrok fogyasztását. De nemcsak a csokik, sütemények, kekszek fogyasztásával kell leállniuk, hanem a búzából készült termékeket is el kell hagyniuk. Ugyanis a búza is tartalmaz egy „gyors” cukrot, ez nem más, mint az amilopektin A. Ez egy teljesen felesleges és szükségtelen, haszontalan cukor a szervezetüknek.
A gluténmentes gabonákból kézült termékeket nyugodtan ehetik, de mértékre mindig figyeljenek oda.

A másik szabály, hogy magas zsírtartalmú ételeket ne egyenek össze magas szénhidrát tartalmúval, így pl. kerüljék a zsírban/olajban sütött fánkot, lángost és bizony a sült krumplit is.

Annak érdekében, hogy felpörgessék anyagcseréjüket, egyenek egy nap 4-6 alkalommal.

Klikk a képre a további facebookos tartalmakért!


Az életmódváltás és a diéta egyáltalán nem ugyanaz, még akkor sem, ha mind a kettőnek a testtömeg csökkentése a célja, legalábbis legtöbbször.

A diéta pár hétig, néhány hónapig tart legfeljebb, általában ennél tovább nem is lehetne bírni, vagy az egyoldalú táplálkozás hiánybetegségek kialakulásához vezetne. Az életmódváltás ezzel szemben már a fogyás ideje alatt olyan egészséges szokások kialakításában segít, melyeknek köszönhetően később meg is tudod tartani a súlyodat.

A 3 alapelv, ami elengedhetetlen az eredményes fogyáshoz:

  • A testtömeg csökkentése
  • Az elért testtömeg megtartása
  • A testtömegcsökkentést, annak megtartását biztosító konyhatechnikai ismeretek megszerzése, elsajátítása

Klikk a képre a további facebookos tartalmakért!


Nézzük sorban, hogy melyek azok, amikkel értelmetlen, vagy kevésbé van értelme próbálkoznotok, hiszen vagy káros, vagy a megfelelő étrend hiányában, nem működik.

Mivel két napja hangos minden platform Norbi újabb kirohanásától, ejtsünk néhány szót az

¤ UPDATE-ről: Egy csomó “csalós” élelmiszerrel találkozhatsz, ha update termékeket vásárolsz. Hemzsegnek blokkolt szénhidráttól, tartósítószerektől, édesítőszerektől.
Arról már nem is beszélve, hogy nem a Te súlyodhoz van igazítva. Vagyis, fogalmad sincs mennyit ehetsz belőle.
Az update életmód engedi a gyümölcsöt, holott a legtöbb gyümölcs magas fruktóz tartalommal bír, mely azonnal a májadban landol és zsírrá alakul.

¤ SZAFI TERMÉKEK: Nem rossz, de csak akkor együk, ha NAGYON muszáj. Hébe-hóba egy Szafi süti megengedhető.

¤ ATHKINS DIÉTA: Működésének lényege az erősen megnyesett szénhidrát bevitel. Nem mindenki bírja, hiszen fejfájással, ingerlékenységgel járhat. Sportolóknak, gyermekeknek még véletlenül sem ajánlott! Sajnos, ezt fajta étkezést megsínyli az izomzat és teljesítmény is.

¤ KETOGÉN DIÉTA: Terápiás céllal fejlesztették ki, epilepsziás gyermekek tüneteinek csökkentésére. Magas zsír, alacsony fehérje és szinte „nulla” szénhidrát fogyasztást enged.
Mivel kevés a fehérje bevitel, nem táplálja kellően a szervezetet. Szinte minden zsír és olaj fogyasztását engedi, de ez ne legyen transzzsír, ha mégis ezt a diétát követjük.

¤ VÉRCSOPORT DIÉTA: Van némi valóságalapja. Az alapvércsoport alapján alakítja a táplálkozást. Az ételekben és a vérben egyaránt található lektinekre épül, ezeket akarja összecsoportosítani.

¤ 90 NAPOS / SZÉTVÁLASZTÓ: Nem, amerikai, nem sportorvos találta fel. 3 magas szénhidráttartalmú nap és 1 fehérje nap, ami ebben a formában nagyon rossz felbontás. A testünket csak a fehérjék és ezek aminosavai építik. Ezzel a diétával az izomzat is fogy.
Ott is sántít, hogy van egy olyan nap, ami csak gyümölcsevésből áll, melyektől eleve nem lehet fogyni, hiszen „hintáztatja” az inzulin szintet. Ezen felül itt is fent áll a jojó-effektus veszélye, azaz visszaszedhetjük a leadott kilókat, ha letelik a 90 nap.

¤ KÁPOSZTALEVES DIÉTA: Működik, mert gyakorlatilag semmit nem eszel 😀 Nincs benne tápanyag, nincs benne fehérje! Puffaszt, leépíti az immunrendszert.

Klikk a képre a további facebookos tartalmakért!